De ce aspecte să ții cont când vrei să irigi o cultură

Indiferent că vorbim despre o mică grădină sau că ne raportăm la un teren agricol de mari dimensiuni, irigarea culturii este esențială pentru creșterea producției. Schimbările climatice sunt inevitabile, iar seceta este inamicul principal al culturilor, însă putem lua o serie de măsuri pentru a reduce efectele negative ale acesteia.

Ce trebuie să avem în vedere atunci când vrem să introducem un sistem de irigații?

Este de la sine înțeles că pentru a putea iriga un teren avem nevoie de apă, însă există situații în care aceasta se află la o distanță considerabilă de teren, dar folosind pompe de irigații,  sisteme de irigație și distribuție lucrurile se pot simplifica.

Pentru a putea iriga culturile este necesar să luăm în considerare o serie de factori:

  • Tipul de sol pe care este necesară irigarea
  • Culturile pentru care ne dorim creșterea producției
  • Sursele de apă disponibile
  • Calitatea dispozitivelor folosite
  • Modul de distribuire a apei

Tipul de sol

Tipul de sol contează în acest proces deoarece anumite tipuri au nevoie de mai multă sau mai puțină apă, iar în același timp poate afecta nivelul de eficiență al pompelor folosite. În funcție de calitatea solului și de zona climatică în care se află terenul se pot face o serie de măsurători în acest sens.

Importanța tipului de cultură

Nu toate plantele au aceleași nevoi, drept urmare necesarul de apă diferă de la o cultură la alta. În funcție de tipul de plante cultivate, de clima în care se află terenul, de nivelul precipitațiilor și de perioada de dezvoltare a plantelor se poate alege o pompă submersibilă sau un grup de pompare.  

Sursele de apă disponibile

Majoritatea terenurilor agricole nu sunt localizate în apropierea unui râu sau a unui lac, iar pentru a putea iriga culturile este necesară montarea unei stații de pompare. Modelele actuale vin la pachet cu echipamente și sisteme care facilitează procesul de irigare, precum cel automatizare ce reduce costurile de irigare și permite irigarea plantelor atât cât este necesar. Stațiile de pompare se folosesc de apele din subteran, care în funcție de tipul de sol și de localizarea terenului sunt mai ușor sau mai greu de accesat.

Calitatea dispozitivelor folosite

Pentru a oferi nivelul potrivit de apă terenului pentru care se dorește irigarea, dar și pentru a susține creșterea producției, sunt necesare echipamente potrivite. În momentul alegerii unei pompe de irigații trebuie să ținem cont de nivelul și de volumul de presiune, dar și de echipamentele suplimentare cu care aceasta vine la pachet. Sistemul de prevenire a refluxului sau regulatorul de presiune sunt accesorii ce nu trebuie să lipsească, pentru a preveni fluctuațiile de presiune și o eventuală contaminare a apei. De asemenea, un rol important îl joacă accesoriile pompei de irigat ce permit introducerea îngrășămintelor și a fertilizatorilor.

Modul de distribuire a apei

În funcție de suprafața cultivată, de plante și de modul în care se pretează sistemul folosit, există posibilitatea utilizării unei instalații de picurare sau a unui sistem cu aspersoare.

Servicii complete de irigații

MASTER ENGINEERING pune la dispoziția clienților consultanță și implementare în tot procesul de irigare a culturilor.

Irigarea culturilor este esențială în numeroase zone ale țării, iar cu ajutorul unei echipe specializate procesul se simplifică considerabil. 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry