Mâncare de fasole, rețetă de post | Jurnalul de Brăila

Ce ziceți de o fasolică, bună, bună? Vă temeți de efectele secundare? Drept e, domnițele se cam sfiesc, dar domnii sunt de obicei dispuși să treacă peste orice s-ar interpune între domniile lor și gustul mâncării preferate (chiar și peste rușine)!

Rețeta de mâncare de fasole este una de post, neconținând niciun fel de ingrediente de origine animală. Foarte ușor, se poate adapta poftelor carnivore ale domnilor noștri, servind-o pe post de garnitură lângă un ciolan, coastea fripte, cârnați etc.

Ingrediente:
  • 500 de grame de fasole boabe;
  • 3 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină de păstârnac;
  • 300 de ml. de bulion de roșii (sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apă);
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 lingură generoasă de pastă de ardei (dulce sau iute, dupa preferință);
  • 2 foi de dafin;
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare);
  • sare și piper;
  • pătrunjel verde tocat pentru presărat.
Preparare:
  • fasolea se curăță de boabele înegrite sau pătate și de orice impurități. Se spală bine în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a trece la prepararea propriu zisă;
  • când se gătește mâncarea, se scurge fasolea de apa în care a stat la înmuiat și se pune la fiert cu apă rece proaspătă. Această primă apă se va arunca după ce se clocotește timp de 2-3 minute. Scopul acestei operații este de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. În momentul în care apa începe să fiarbă în clocot, se va forma o spumă abundentă;
  • se lasă fasolea să clocotească 2-3 minute, se scurge bine de prima apă și se clătește cu apă rece, într-o sită;
  • într-o oală de 4-5 litri, se pune fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul. Toate legumele se pun întregi, dar curățate de coajă și bine spălate. Se adaugă frunzele de dafin și se acoperă totul cu apă rece;
  • în mod normal, fasolea înmuiată timp de 10-12 ore ar trebui să fiarbă în 40-45 de minute. După trecerea acestui timp, se verifică, gradul de fierbere. Fasolea trebuie să fie bine frăgezită, dar să nu se sfărâme, să își păstreze bine forma. Când este fragedă, se sărează fasolea și se mai dă în două-trei clocote. Cratița se dă deoparte de pe foc, fasolea se strecoară prin sită și se păstrează lichidul;
  • se curăță și se toacă cele 2 cepe rămase și usturoiul. Se călesc în ulei, la foc mediu, într-o cratiță largă și încăpătoare, până se înmoaie;
  • când ceapa se călește, se adaugă în cratiță fasolea și aproximativ 600-700 de ml. din lichidul în care a fiert. ”Desigur, ceapa se poate căli și în grăsimea lăsată de ceva costiță afumată prăjită, caz în care mâncarea nu ar mai fi de post, dar ar fi (cel puțin) la fel de delicioasă.”;
  • se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii;
  • dacă e nevoie, se completează cu lichid rămas de la fierberea fasolei, astfel încât să fie totul bine acoperit; se lasă să clocotească 3-4 minute;
  • mâncarea se transferă într-un vas termorezistent sau în două. Se adaugă lichidul rămăs rezultat de la fierberea fasolei, atât cât să plutească deasupra conținutului mai dens cam de 2 cm. Se gustă sosul și se adaugă puțină sare. Să nu fie atât de sărat cât v-ați dori, mâncarea o să mai scadă și gustul ar putea fi exagerat.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry