Viermele de făină, prima insectă declarată sigură pentru consumul uman

La data de 4 mai, statele membre UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Comitetul de specialitate compus din reprezentanţi ai tuturor statelor UE şi prezidat de un reprezentant al Comisiei Europene a dat aviz favorabil proiectului de document care autorizează plasarea pe piaţă a viermilor de făină galbeni uscaţi. Termenul ”viermi de făină” se referă la larvele insectei Tenebrio molitor.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Insectele sunt o sursă mai sustenabilă de proteine datorită impactului redus pe care îl au asupra mediului și a valorii nutriționale ridicate. Viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât în formă brută, cât și ca aditiv.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry