Istoricul Lavinia Betea a vorbit despre cele trei direcţii de reformă trasate de KGB pe care pare că le urmează şi Vladimir Putin!

Istoricul Lavinia Betea a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre cele trei direcţii de reformă trasate de KGB încă de pe vremea lui Gorbaciov, direcţii pe care pare că le urmează, cumva, şi Vladimir Putin, chiar dacă adaptat la vremurile actuale.

“Politica nu poate fi disociată de propagandă. Temele propagandei, în orice timp şi în orice loc, sunt recurente. Ele sunt doar adaptate la contextele care reclamă o anumită urgenţă, o anumită criză, cum este şi cea din momentul de faţă. Eu am fost foarte surprinsă, citind cartea uneia dintre cercetătoarele pe care eu le stimez, Francoise Thom se numeşte, “Sfârşiturile comunismului”. Ea făcea o analiză serioasă pe baza presei sovietice, deci a surselor deschise, asupra pregătirilor ce se făceau în perestroika, pentru ca cetăţenii sovietici şi cei din ţările patronate de Moscova prin durităţile reformei, fără să se recurgă la mari proteste”, a declarat istoricul Lavinia Betea pentru DC NEWS.

Cele trei direcţii: religie, şamanism, istorie

“Thom arăta trei direcţii, citând părţi din rapoartele KGB şi din cuvântările şefilor acestui serviciu. Direcţiile erau următoarele:

În primul rând, focalizarea mulţimilor către religie, ortodoxie. Ştim bine ce rol a jucat ortodoxia în timp. Este o credinţă mai specială, cu ritualuri mai speciale, tipice în principal ruşilor. Au început să se închine toţi liderii comunişti, ca şi cum până atunci nu ar fi militat pentru ateism, s-au umplut bisericile de oameni care se rugau lui Dumnezeu, aşteptau de la Dumnezeu iluminarea şi mai binele, dacă vedeau că pe Pământ le merge rău.

O a doua direcţie a fost aducerea în prim-plan a tot felul de personaje, şamani, bioenergoterapeuţi, ghicitori, personaje care erau expediate la periferia societăţii în regimul comunist.

Vezi articolul complet pe DCNews

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry