Bucălău spune că transportul public nu are treabă cu rentabilitatea! Liberalul susține că elevilor din județ li se blochează şansa de a-şi continua studiile într-un liceu!

Comunicat de presă

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, vrea să scoată profit chiar şi din educaţie, domeniu despre care vorbeşte sec, în termeni de rentabilitate şi pierderi!

Cuprins de “grija” banilor, Chiriac a făcut o întreagă teorie a “rentabilităţii” traseelor destinate transportului elevilor, în momentul dezbaterii, în şedinţă extraordinară de CJ, a unui proiect care viza “luarea de măsuri în vederea delegării serviciului public de transport persoane prin curse regulate pe teritoriul judeţului Brăila”.

Domnule Chiriac, peste tot în lume, transportul public este subvenţionat de stat, pentru că este un serviciu de interes public şi nu are legatură cu rentabilitatea! Educaţia este singurul drum spre progres al fiecărui copil, când îi tai şansa la educaţie, îi limitezi, practic, orizonturile dezvoltării personale şi profesionale.

În condiţiile în care, între sudul şi nordul judeţului nu există nicio legătură de transport persoane, existând transport public doar de la est la vest, am propus înfiinţarea unor trasee pentru transportul în comun şi transportul elevilor pe ruta Însurăţei – Ianca – Făurei.

Prima reacţie a preşedintelui Chirac a fost să se delimiteze de acest subiect, pe motiv că nu ar ţine de CJ, şi să arunce problema în braţele primarilor şi ale profesorilor, care ar avea în sarcină! – în opinia lui Chiriac – să semnaleze primăriilor că lipsesc aceste trasee, de parcă lipsa lor nu s-ar vedea din fotoliile înalte existente în Palatul Administrativ.

Uitând că este preşedintele CJ şi că reprezintă interesele tuturor cetăţenilor acestui judeţ, nu doar pe ale celor care au avut şansa să se nască într-o zonă “rentabilă”, Chiriac a spus tranşant că traseele care ar trebui să lege sudul de nordului judeţului sunt nerentabile!

Domnule preşedinte Chiriac, vă rog să le răspundeţi cetăţenilor judeţului Brăila despre ce rentabilitate este vorba! Dacă vorbiţi despre rentabilitatea operatorilor de transport, atunci spuneţi clar ale cui interese le susţineţi!

Dacă vorbiţi despre lipsa de rentabilitate în susţinerea educaţiei, atunci ar fi corect să vă asumaţi şi ceea ce decurge din această lipsă de implicare, respectiv susţinerea formării pe bandă rulantă a analfabeţilor funcţionali, o categorie foarte apreciată de social-democraţi.

Pentru un motiv absurd şi greu de înţeles în anul 2022, respectiv inexistenţa unui mijloc de transport, copiilor de la sate, care au terminat 8 clase, li se blochează şansa de a-şi continua studiile într-un liceu, fiind forţaţi să abandoneze şcoala la vârsta de 14-15 ani.

Cu toţii ştim că elevii brăileni au rezultate foarte bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, dar câţi dintre noi ştim că, anual, cel puţin 200 dintre aceşti elevi se opresc la studiul celor 8 clase? Atenţie, în fiecare an se întâmplă asta, este o statistică absolut înfiorătoare! 

Şi, ca o ironie crudă a vieţii, pe drumul nou asfaltat DJ 211, de la Bordei Verde, la Viziru, unde nu există transport public, sunt montate indicatoare cu “Atenţie autobuz” şi staţii de autobuz, nu ştim din ce motiv, poate a fost o investiţie rentabilă!!

Cunosc foarte multe cazuri de elevi din judeţ care şi-ar fi dorit să îşi continue studiile, dar pentru că părinţii lor nu au avut posibilitatea financiară de a le asigura naveta, au rămas cu 8 clase şi cu regretul că şi-au ratat şansa la o altfel de viaţă.

Astea sunt adevărate drame, domnule Chiriac, nu faptul că dvs. nu vă ies socotelile pentru nu ştiu ce investiţii rentabile.    

Consilier judeţean PNL Brăila Alexandru Bucălău

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry