Căderea Guvernului Cîțu, anticipată de toată lumea! Care sunt variantele pentru viitorul Guvern?

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament. S-au înregistrat 281 voturi “pentru” din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat. Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile. 

A urmat un val de speculații privind succesorul de la Palatul Victoria, fiind vehiculate mai multe nume, aflate, până nu demult, în coaliția care a guvernat România anul acesta, scrie DCNews.

Ludovic Orban este una dintre variante, acesta fiind susţinut de 41 de parlamentari liberali, dar are o problemă: relațiile tensionate cu președintele României.

Cei 41 de parlamentari liberali au transmis o scrisoare deschisă prin care își manifestă sprijinul pentru Orban. Ei se delimitează “de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic şi social, care nu poate continua, ţinând cont de aşteptările societăţii româneşti”.

Dacian Cioloș este o opțiunea USR PLUS, care, prin vocea vicepreşedintelui Dan Barna, a declarat că va participa “cu responsabilitate” la consultările pentru desemnarea viitorului premier. El a subliniat că nu se pune problema unei guvernări alături de PSD şi AUR.

“După cum preşedintele ales al partidului a anunţat, participăm cu responsabilitate la consultări. Avem şi o opţiune de premier – este colegul meu Dacian Cioloş. Este validat de partid, este proaspăt ales, deci aici este o legitimitate maximă.”, a spus Barna.

Florin Vasile Cîțu ar putea fi în continuare propunerea liberalilor, însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că Florin Cîţu nu mai poate fi învestit de Parlament în funcţia de premier, adăugând că aceasta ar fi “o decizie contrară prevederilor constituţionale”.

Întrebat dacă va pleca din partid în cazul în care Florin Cîţu va fi învestit cu voturile PSD, Orban a răspuns că el nu crede că acesta va putea fi desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis.

USR PLUS nu dă “un cec în alb” niciunui Guvern minoritar, a declarat preşedintele partidului, Dacian Cioloş.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Cioloş a precizat că USR PLUS va susţine un Guvern care îşi asumă reformele necesare, iar prezenţa partidului în acest Cabinet reprezintă o garanţie că programul respectiv va fi pus în aplicare.

Potrivit lui Dan Barna, USR PLUS va discuta cu preşedintele PNL, Florin Cîţu, dacă liberalii propun un alt premier.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry