Comunicat de presă! Cătălin Canciu: Indiferenţa administraţiei Dragomir ucide oameni!

Un brăilean a fost accidentat mortal de o automacara, în timp ce mergea cu bicicleta pe o stradă din centrul municipiului! Evenimentul s-a produs luna trecută, dar ştirea a trecut uşor, ca şi când astfel de accidente ar fi o “normalitate” în Brăila. Acest accident, ca multe altele în care sunt implicaţi biciclişti, aduce în atenţie un subiect ignorat ani de zile de primarul Dragomir şi anume lipsa pistelor pentru biciclişti, cea mai vulnerabilă categorie de participanţi la trafic.

Pe lângă faptul că nu au benzi speciale de circulaţie, bicicliştii mai trebuie să se ferească în trafic şi de automacarale!! Rog autorităţile să îmi răspundă ce căuta acea automacara, despre care înţeleg că aparţine unei cunoscute firme de construcţii, fix pe o stradă din centrul Brăilei.

În Brăila au loc foarte multe accidente în care sunt implicaţi biciclişti, unele sunt uşoare, iar altele grave sau chiar mortale. Numărul exagerat de mare de accidente în care au fost implicaţi biciclişti, produse anul acesta, i-a determinat pe poliţiştii brăileni să organizeze acţiuni de prevenire. Astfel de acţiuni sunt foarte bune, dar ele nu pot înlocui o infrastructură care lipseşte pe şoselele din Brăila şi care pune în pericol siguranţa acestor participanţi la trafic.

Regulile de circulaţie spun că, în cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi destinate bicicletelor, acestea pot fi conduse pe marginea străzii. În Brăila, marginile şoselelor sunt adevărate capcane, pentru că sunt pline de gropi, au asfaltul vălurit, existând pericol de dezechilibrare, şinele de tramvai nu sunt la nivel cu asfaltul, gurile de canal sunt prost astupate sau chiar deloc, toate acestea fiind probleme reale, care pun în pericol viaţa bicicliştilor.

Singura aşa-zisă pistă pentru biciclete este, de fapt, o simplă alee din Parcul Monument, pe care s-au trasat nişte dungi pe o lungime de 450 metri şi care a primit, cu mare emfază, în 2014, titulatura de “pistă pentru biciclete”. Despre amenajarea de piste pentru biciclete pe trotuare nici nu poate fi vorba, pentru că unele au fost atât de îngustate, pentru a face loc parcărilor, încât abia mai încap două persoane în acelaşi rând pe stradă.

Şi, precum bomboana de pe colivă, neinspiratul primar Dragomir a pus direct pe carosabil, în zone intens circulate, ghivece uriaşe cu flori, o idee total nepotrivită pentru traficul din oraş. Degeaba a fost plecat în Turcia, s-a dus doar să se plimbe, că nu a venit de acolo cu nicio idee modernă, una care, eventual, să ne lase cu gura căscată. Îi sugerez, când mai pleacă peste graniţă, să se uite cu atenţie cum este gospodărit un oraş şi să pună în practică acele idei, pentru că nu este o ruşine.

În Brăila, pietonii circulă pe unde pot, pe spaţiile verzi sau printre copaci, iar bicicliştii fac slalom în trafic, încercând să-şi salveze viaţa, asta înseamnă siguranţă, respect şi confort în oraşul condus de primarul Dragomir! Mai grav este că această indiferenţă a administraţiei Dragomir duce la producerea unor evenimente tragice, cu pierderi de vieţi omeneşti.

Se moare în Brăila, domnule primar Dragomir! Se calcă în gropi la tot pasul şi se moare, aşa cum a murit şi acel brăilean care a căzut, anul trecut, de pe Podul Apollo, pentru că lipsea balustrada de protecţie. Omul s-a împiedicat în găurile din trotuar şi a căzut în gol, neavând nicio şansă de supravieţuire. Încă un eveniment tragic, care a fost acoperit de tăcere şi nepăsare. Aşa cum un copil a căzut, în urmă cu două luni, într-o canalizare fără capac – un alt caz peste care s-a lăsat tăcerea şi lipsa de asumare.

Concluzia este că, în Brăila, fiecare este pe cont propriu şi că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea tragediilor care se produc, norocul fiind singurul care îi păzeşte pe brăileni de vreo nenorocire.       

Cătălin Canciu, inspector şcolar general al ISJ Brăila, consilier municipal PNL

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry