Deputat Antoneta Ioniță: ”Introducerea co-plății va afecta pacientul cu venituri mici!”

Deputat Antoneta Ioniță: ”Introducerea co-plății va afecta pacientul cu venituri mici!”

 

 

Încercarea actualului Guvern PSD-ALDE de a introduce co-plata în rețeaua medicală privată, în regim de urgență și fără o analiză temeinică, este criticată de deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, care acuză Ministerul Sănătății de lipsă de transparență. Acum câteva zile Ministerul Sănătății, în calitate de inițiator, a promovat o Ordonanță de Urgență prin care se urmărea ca pacienții care se adresează unui cabinet privat să suporte o parte din serviciile medicale de care beneficiază. După ce ordonanța a fost prezentată ca o modificare necesară  a Legii Sănătății, în ședința de Guvern din 10 aprilie proiectul a fost retras subit de inițiator.

Asistăm, din nefericire, la o grabă nejustificată, la noi bâlbe în privința sănătății românilor! Textul ordonanței de urgență a suferit două modificări în câteva zile și abia apoi s-a ajuns la concluzia că trebuie organizată o dezbatere publică reală, la care să participe toți actorii implicați în sistem: furnizori de servicii medicale, reprezentanți ai organizațiilor profesionale și ai pacienților. Ceea ce  trebuie să înțeleagă guvernarea PSD-ALDE, care afirmă mereu că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate, este că tot pacienții cu venituri scăzute vor avea de suferit prin aplicarea noilor prevederi, pentru că, de cele mai multe ori, aceștia prezintă și cele mai mari riscuri pentru sănătate. O posibilă intoducere a a unei contribuții bănești nu trebuie să împovăreze pacientul cu venituri mici!”, este semnalul de alarmă tras de deputatul Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean i-a solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să nu mai ia decizii pripite și să nu mai încerce modificări ale Legii Sănătății făcute pe genunchi, prin birouri, fără legătură cu realitatea și fără studii de impact.

Astfel de măsuri, care presupun modificarea pe fond a sistemului sanitar, trebuie decise printr-un proiect de lege depus în Parlament, unde toate partidele politice să aibă posibilitatea de a veni cu propuneri, consideră Antoneta Ioniță. O așteptăm pe doamna ministru Sorina Pintea să vină în Parlament, să se consulte cu deputații și senatorii, pentru a evita deciziile discreționare, caracteristice guvernării Dragnea-Dancilă!”, a atras atenția deputatul liberal Antoneta Ioniță.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry