Mihai Tudose, despre măsurile luate de Guvern în domeniul energiei: ”Ar trebui să meargă la oameni la poartă să le dea banii înapoi!(…) Toate aceste măsuri de compensare le ia statul, adică tot noi le suportăm!”

Vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, a vorbit la RomâniaTV despre măsurile Guvernului Ciucă, anunțate de la 1 aprilie 2022, cu privire la scăderea TVA-ului pentru energie și susținerea IMM-urilor. Mihai Tudose spune că măsurile sunt benefice, dar temporare şi adoptate foarte târziu.

”Eu am niște întrebări. Ca să spargi un geam îți trebuie o secundă, ca să îl pui la loc îți ia o oră. Cineva a spart geamul, noi nu mai producem, lucrurile au scăpat de sub control. În zilele în care am produs curent cât a trebuit, tot scump a fost, pentru că au rămas cu prețurile sus. A doua măsură greșită a fost această liberalizare anul trecut, când știam ce vine. Nu ne-a presat UE, dar cineva trebuie să explice ce s-a întâmplat. Să îi ia la întrebări procurorii.

Dacă mâine găsiți parbrizul spart la mașină și nu a căzut un meteorit, se face o anchetă, nu? Acum măsurile anunțate de premier sunt bine primite, dar sunt tranzitorii și cu impact devastator la buget. E ca atunci când ai un cui în talpă și iei ceva să nu te mai doară, dar până la urma trebuie scos și cuiul. Eu nu am auzit de măsuri pe termen lung până acum, că dacă auzeam le susțineam.

Domnul Ciucă și acest guvern au o lună jumătate. În 2020-2021 s-a produs nenorocirea, noi vorbim despre asta de cel puțin un an de zile. De ce a funcționat piața așa ar trebui întrebat reglementatorul. La prețul cu care se găsește acum gaz de cumpărat, întreprinderile se duc în cap. Persoanele fizice nu au ce face, nu poți să iei tu gaz mai ieftin de la Gazprom, iei de la distribuitorul care iți bagă țeava în casă, dar statul poate să intervină, a declarat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose.

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

Mihai Tudose: ”Până la urmă, mai bine risc o amendă europeană, dar salvez țara”

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a comentat anunțul făcut de prim-ministrul Nicolae Ciucă referitor la măsurile luate de Guvern în domeniul energiei.

Aceste măsuri trebuiau luate de fostul guvern în septembrie. Măsurile sunt bune, dar trebuie puse în practică, transpuse în niște acte normative. Nu înțeleg pasivitatea față de companiile care au încălcat legea, eu sper că va urma și asta.

Iar o să zică cineva că am ceva cu ministrul Energiei, dar acolo trebuia să se întâmple niște lucruri mai demult. Eu cred că la prima ședință a coaliției PSD va susține implementarea cu rapiditate a acestor măsuri. Eu cred că ministerele de profil trebuiau deja să vină cu proiectele de ordonanțe. Ar trebui urgent un act normativ care să reglementeze aceste lucruri. Mai trebuie și un act normativ prin care cei care au plătit deja facturi umflate să își recupereze banii. Există o posibilitate ca sumele plătite în plus să se scadă din facturile viitoare. Într-o lume normală se întâmplă niște lucruri, dar într-o situație anormală lucrurile nu mai sunt normale.

Vorbim de niște companii care au avut o poziție de forță și trebuia să aibă și Guvernul o poziție de forță. Ar trebui ca aceia care au umflat facturile să meargă la oameni la poartă să le dea banii înapoi.

Din păcate, trebuie să repet ce spuneam acum 6 luni, că aceste măsuri de compensare se referă la efect, dar cauza este deficitul de energie. Soluțiile propuse de ministerul de profil nu există. Criza nu a început ieri, PNL nu are portofoliul de ieri, deci… Toate aceste măsuri de compensare le ia statul, adică tot noi le suportăm!(…)

Situațiile excepționale nu se pot rezolva decât prin soluții excepționale. Nu există cadrul legal, îl creezi. Până la urmă, mai bine risc o amendă europeană, dar salvez țara!”, a mai spus vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry