Președintele PSD, senatorul Ion Rotaru: ”PSD dorește renegocierea PNRR pentru agricultură, energie și pensii”

Președintele PSD, senatorul Ion Rotaru, a transmis un comunicat de presă cu privire la modificările pe care social-democrații le propun în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență. Președintele PSD Brăila a făcut referire și la situația actuală din agricultură cât și la necesitatea accesării banilor din PNRR, în vederea unor noi investiții în domeniu.

”Condițiile de la momentul asumării angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență de către țara noastră s-au schimbat.  România este printre cele mai afectate de războiul din Ucraina și trebuie să facă față valului uriaș de refugiați și escaladării crizei energetice cu efecte grave pentru economie și societate. În viziunea PSD sunt trei elemente care ar trebui renegociate: agricultura, politicile de mediu – energie și pensiile.

În ceea ce privește agricultura, este foarte important să avem acces la banii din PNRR pentru investiții. Investițiile în sistemul de irigații sunt vitale pentru producția agricolă a României, mai ales în contextul războiului de la graniță, care a dus la restricționarea exportului de cereale din țările vecine. Este foarte important ca România să obțină în continuare producții agricole mari și pentru aceasta este nevoie de investiții masive în sistemul de irigații, în sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor. În acest context se impune cu necesitate asigurarea de fonduri pentru construirea de depozite și fabrici de procesare astfel încât materia primă pe care o obținem să fie transformată în produse finite.

Referitor la politica de mediu și energie, criza energetică amplificată de războiul din Ucraina, a făcut ca UE să-și reconsidere poziția privind producția de energie electrică pe bază de cărbune și să permită redeschiderea minelor de cărbune. Zilele următoare UE urmează să adopte legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele. De asemenea elaborarea și votarea legii offshore pentru exploatarea gazelor și realizarea de proiecte de investiții la Marea Neagră vor scădea semnificativ dependența României de gazele din import.

În ceea ce privește pensiile, PSD a susținut și va susține în continuare măsuri care să ducă la creșterea lor. Scumpirile din ultimele luni au făcut ca puterea de cumpărare a pensionarilor să scadă, și în aceste condiții, prevederea din PNRR de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile face imposibilă creșterea acestora în următorii ani, de aceea este nevoie ca procentul alocat pentru pensii să fie apropiat de media UE care este de 11,9%, creându-se astfel condiții de majorare a punctului de pensie și de eliminare a inechităților din sistem.

În contextul actual al războiului de la granițe, România rămâne solidară cu Uniunea Europeană, dar trebuie să fie sprijinită, dată fiind schimbarea realității economico-sociale. De aceea miniștrii PSD pregătesc un set de propuneri ce vizează renegocierea anumitor aspecte din PNRR, care au fost neglijate sau prost negociate și obținerea de bani europeni pentru domeniile esențiale și care vor fi dezbătute în interiorul coaliției și în Guvern”, a transmis președintele PSD, senatorul Ion Rotaru.

Organizația PSD Brăila susține în continuare măsuri care vor duce la creșterea pensiilor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry