Campanie națională adresată tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială

Zeci de tineri din Braila, cu varsta peste 17 ani, aflati in sistemul de protectie speciala au participat, in data de 28.09.2023 la Sala Mare a Palatului Administrativ, la o sesiune de constientizare si informare cu privire la drepturile de care pot beneficia in cazul in care vor dori sa paraseasca sistemul dupa implinirea varstei de 18 ani.

Campania nationala de constientizare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protectie speciala a fost initiata de catre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si a beneficiat de sprijinul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.

La eveniment au participat Mircea Florin – parlamentar,  Nita Nicu -parlamentar, Mirela Franciug din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Iulian Timofei – Prefectul judetului Braila, Francisk-Iulian Chiriac -Presedintele Consiliului Judetean Braila precum si alti reprezentanti din cadrul Institutiei Prefectului – judetul Braila si Consiliului Judetean Braila.

Au fost invitati si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Braila, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila, Colegiului Psihologilor din Romania – filiala Braila, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, Directiei de Asistenta Sociala Braila.

Tinerii au fost informati despre indemnizatia unica de care pot beneficia o singura data la iesirea din sistemul de protecție speciala, care are valoarea echivalentului a trei salarii minime brute/tara; despre indemnizatia lunara de 2.870 lei pe care pot sa o primeasca pana la 26 ani daca urmeaza o forma de invatamant de zi sau daca au un loc de munca.

”Pe parcursul evenimentului au fost abordate teme referitoare la drepturile de care tinerii beneficiaza in contextul legislatiei specifice si la sprijnul pe care il primesc in vederea integrarii socio-profesionale. De asemenea, au avut loc discutii si interventii specifice domeniului de activitate ale reprezentantilor entitatilor mentionate. In speranta ca aceasta campanie de informare si constientizare este de folos tinerilor din sistemul de protectie, ca reprezinta un pas important in intelegerea provocarilor dintr-o noua etapa a vietii lor, multumim tuturor participantilor”, a transmis Simona Cimpoae, directorul general al DGASPC Brăila.